Биография

Биография на Майк Дърнт

Майкъл Райън Притчард (по-късно Майк Дърнт) е роден на 4 май 1972 в Oakland, Калифорния. Роден в бедност и при пристрастена към хероина майка, Майк е бил даден за осиновяване,когато е бил бебе. Скоро бил осиновен от бял баща и от майка Американка. За съжаление неговите осиновители се развеждат,когато Майк е само на 7. Той остава с баща си, докато по-голямата му сестра Мyla остава с майка им. Когато е бил в 3-ти клас, посещавал майка си и сестра си за уикенда. Родителите му се забъркават в голяма битка. Полицията трябвало да се погрижи за някои неща. Майката на Майк се борила в съда, да вземе родителските права върху Майк и Майла. Оттогава Майк заживял при майка си. Основното му училище се казва Hillview School. Майк е бил много своеволен. В детската градина учителката му се опитала да го накара да направи нещо, което не искал. Той я ударил с юмрук.

Около година след развода, семейството се преместило в Родео, Калифорния. Майк започнал да ходи на в средното училище Carquinez. Точно там той срещнал Били Джо Армстронг. Тяхната взаимна любов към музиката ги направила най-добри приятели. Те се упражнявали да свирят в къщата на Били Джо през цялото време. И двамата свирели водещата китара. Но скоро Майк започнал да учи бас китарата и тяхната банда Sweet Children наистина се получавала. Не му е било разрешено да носи баса в училище. Ето как излиза позорното му последно име. Майк обичал да посещава къщата на Били Джо. Обичал да свири. Обаче майката на Майк трябвало да работи много, за да плаща сметките. Накрая загубила къщата. Искала да се преместят някъде далеч. Но Майк не можел да замине. Той предпочел да живее със семейството на Били Джо. Това било много трудно решение, но майка му знаела, че ще бъде по-добре за Майк да остане при приятелите си. Така Майк се преместил в гаража на Били Джо.

След време Майк и Били Джо се опитали да свирят в местното пънкарско свърталище -  924 Gilman Street. За съжаление Sweet Children не била достатъчно "пънк" група. Чрез присъединяването на John Kiffmeyer, член на известната местна банда Isocracy, това се променило. Скоро Sweet Children започнали да свирят във The Gilman. Когато Larry Livermore, притежател на Lookout! Records ги видял, свирейки на местно гимназиално парти, той веднага се опитал да направи запис с тях. Като резултат Sweet Children паравят първия си сингъл 1,000 Hours. Sweet Children обаче не остава Sweet Children задълго. Около 2 седмици преди излизането на 1,000 Hours, групата сменя името си на Green Day, което както Sweet Children, също е тяхна песен. За разлика от Били Джо, който напуснал училище, за да отдели повече време на бандата, Майк завършва средното си образование с добри оценки, за да се гордеят родителите му. На следващия ден, след дипломирането му, Green Day отиват на турне.

През 1996 Майк се жени за гаджето си Anastasia. След 1 година се ражда дъщеря им Estelle-Desiree. Майк и Anastasia се разделят, но все още са добри приятели. Оттогава е имал връзка с много жени.

Майк е голям фен на The Clash, даже е стигал толкова далеч, че замалко да кръсти кафето си "Rudy's Can't Fail Cafe" от една от песните им (Rudie Can't Fail). Въпреки, че е особено известен като бас китарист, Майк свири още и на farfisa, китара и барабани. Макар да няма достатъчно фенове като другите двама членове на Green Day, феновете му са най-верните, които някога можеш да видиш. Неговия изумителен звук е основен за песните на Green Day, които знаем и обичаме. Неговата долна бас линия от Longview остава в съзнанието, когато чуеш нещо за песента.

 

Биография на Били Джо Амстронг

За Били Джо Армстронг по прякор Би Джей (BJ), любовта към музиката предвещава сериозно развитие, когато получава електрическа китара - Fernandes Statocaster, която нарича "Блу" и с която не се разделя и до днес. На 10 е и е изтърсакат в работническо семейство в Родео, щата Калифорния с шест деца. Баща му е шофьор на камион и джаз музикант по съвместителство. Майката, сервитьорка пък е откачена на тема кънтри музика. Китарата е подарена от баща му, когато той умира от рак. Дарбата, наследена от татко и мама се проявява още на 5 годинки, когато Били Джо записва песента "Look For Love" за местен лейбъл, а съчинява първата си песен "Why Do You Want Him?" на 14. Парчето влиза в дебютния албум на Грийн Дей - 1039 / Smoothed Out Slappy Hours (издаден през 1989 г.). В шести клас Били Джо се запознава с Майк Дърнт, сприятеляват се, а в гимназията създават бандата Sweet Children. С възрастта "Сладките Дечица" започват да употребяват фразата "зелен ден" от детския сериал "Улица Сезам", която означава мързелив ден. Друга версия за името на Green Day е едноименното парче, вдъхновено от първата среща на Били Джо с тревата... Към бандата по-късно се присъединява Ал Собранте, заместен след време от сегашния барабанист Тре Куул. След първите успехи на бандата Billie Joe зарязва гимназията. "Училището е практика за бъдещето, а чрез практиката се постига съвършенство", философства фронтът. "Но никой не е съвършен, защо тогава трябва да минаваме тази практика?" В училище го наричат "Two Dollar Bill" ("Двудоларова банкнота"), защото той снабдявал училището с марихуана за два долара. Останалото е история и името му става синоним на успеха. Армстронг е сформирал либерална свободна партия за гласуване в Калифорния.
Били Джо Армстронг е избран за най-секси рокаджия за 2005 година, изпреварвайки дори Мерилин Менсън, Ейми Лий от Evanescence, Бенджи Мадън от Good Charlotte, Том от Blink-182, Шърли Менсън от Garbage, Крис КОрнъл от Audioslave (който е бивш вокалист и на Soundgarden), Джейкъби Шадикс от Papa Roach и много други.

Роден на: 17 февруари 1972
Висок: 170 см
Съпруга: Ейдриън Несър (женени през юли 1994 година в Калифорния). Запознават се още в колежа и стават гаджета. Били Джо и Ейдриън са заместник-собственици и продуценти на Adeline Records
Деца: Джоузеф Марциано (роден през март 1995 г.), Джейкъб Дейнджър (роден през септември 1998 г.).
Свири на: китара, хармоника, мандолина, барабани, пиано.
Свирил е с: Pinhead Gunpowder (още го прави), Blatz, Rancid, Lookouts, Goodbye Harry и Corrupted Morals.
Собственик на: лейбъла Adeline Records (Pinhead Gunpowder).
Идеи: не е против Америка, а против войната и Джордж Буш!
Черни петна: януари 2003 е арестуван за щофиране под влияние на алкохола.
Запазена марка: вратовръзката
Любима шега: да имитира британски акцент, когато дава интервюта: "Звуча като англичанин, който се прави на американец, имитиращ англичанин." :)
Любима храна: всичко вегетарианско.

5 въпроса към Били Джо:

"Американски идиот" трябва да е рок-опера, доста дръзка идея, не се ли страхуваше?

- Аз лично ужасно се притеснявах, знаех, че е голям риск. Но и бях ентусиазиран, защото направихме нещо, което никой не е правил преди нас. Успехът на албума бе почти шокираща изненада, изчислявахме шансовете си 50 на 50.

Вторият мандат на Буш не ви ли доведе до отчаяние?

- Преизбирането му не ме учуди чак до такава степен. Кандидатът на демократите дори нямаше истинска платформа. Така става, когато имаме работа с посредствени политици без характер и кауза.

Ако ти се случи да останеш насаме с Буш за няколко минути, какво ще му кажеш?

- Не знам. Какво ли наистина бих могъл да му кажа!? Ако трябва да съм искрен бих го удошил! Така, че по-добре да не оставаме насаме. Е, няма да го удуша съвсем, но бих го постреснал, това ми се вижда забавно.

Навлякохте ли си неприятности и "опашки" с тази политическа опера?

- Тя не е за политик, а за едно дете. От друга страна, не мога да бъда сигурен, че ЦРУ не се интересува от нас и не изкключвам възможността да следят всяка наша приказка и да подслушват телефоните ни.

Ти си доста буен, не влизате ли в конфликт с останалите от групата?

- Ние наистина се горещим един срещу друг, но сме отдавна заедно и знаем как да пазим приятелството си. При това аз съм достатъчно интелигентен, за да обуздавам сам себе си и зачитам мнението на Майк и Тре.

 

Биография на Tre Cool

Франк Едвин Райт 3 ( известен като Тре Куул ) е роден на 9-ти декември 1972 година, което го прави най-младия член на Грийн Дей. Той е роден във Франкфурт, Германия. Отгледан е от баща си, заедно с двамата си братя/сестри. Баща му е бил войник. След като напуска армията и се мести със семейството си в Laytonville, California, която е планинска територия. В къщата им нямало електричество или телевизия. Но Франк, много обичал забавленията. Така, че винаги имало какво да прави. Един от техните съседи Larry Livermore, се опитвал да сформира банда на име The Lookouts. Той отчаяно се нуждаел от барабанист, затова помолил Франк ( който бил на 11 или 12 ) да се заеме с работата. Всички членове на групата си имали странни прякори, затова Лари нарекъл Франк "Тре Куул" .  Лари разбирал малко френски, затова превел името като "много готин" . Тре се захванал с барабаните веднага. Той свирил на всичко и всекиго. Тре знаел, че барабаните са неговия живот . Училището нямало да направи нищо за него, затова той напуслал още в ранните години на обучението си. След като Джон Кифмайър напуснал Грийн Дей, бандата се нуждаела от нов барабанист. Тре по случайност бил наблизо. Лари Ливерморе посъветвал Били и Майк, че Тре е добър барабанист. Те свирили заедно за малко  и се видяло че си пасват перфектно. Тре бил перфектния барабанист за Грийн Дей ! Така той се присъединил към Green Day като техен трети член.


През март 1995 година, Тре се жени за гаджето си Лиса Лионс. Същата година  се ражда дъщеря им Рамона. Скоро след това се развели. През май 2000 , Тре се оженил пак - този път за Клаудия. Синът му Франкито се родил през 2001г . Отново бракът му не издържал много - с Клаудия се разделили. Тре е в добри отношения с бившите си съпруги. В момента той живее в Окланд , Калифорния заедно с Клаудия и Франкито.


Тре свири на акордеон ( за хита Minority ) и на китара . Той е най-известен с лудите си каскади (особено, когато се покатерва на глобусът на Юнивърсал Студиос, ставайки единствения който го е правил ). Той винаги дава интересни интервюта заради налудничавите коментари.

 

Биография на Green Day

Американска пънк/рок банда, сформирана през 1987 година в Бъркли, Калифорния. Billie Joe Armstrong (вокал и китара, 17.02.1972, 172 см, съпруга: Ейдриан Несър), Mike Dirnt (Michael Pritchad, бас и беквокали, 4.05. 1972, 178 см) и Al Sobrante (John Kiffmeyer, ударни) се събират под името Sweet Children. Вадят сингъла Slappy Hours, а през 1989-а на барабаните сяда Tre Cool (Frank Edwin Wright III, 9. 12. 1972, 168 см). Същата година излиза първият им албум 1039 / Smoothed Out Slappy Hours. Вторият Kerplunk (1992) ги прави доста известни и им осигурява договор с "Уорнър". Dookie (1994) им донася световен успех: хитовете Basket Case, When I Come Around и Longview яхат върха на Билборд за модерен рок. Албумът става мултиплатинен. Европейското им турне през пролетта на 96-а е провал. С Warning (2000) поемат в посока поп-рок, а рок-операта American Idiot (септември 2004 г.) е подкована с двойна платина. Европейско турне на American Idiot 2004-2005. Green Day имат цели две награди Грами - за най-добър рок/алтернатив албум и за най-добър запис на годината. Също имат и награда от EA Games, за най-добро озвучавано на компютърна игра с песента им American Idiot.
Други албуми: Insomniac (95), Nimrod (97), International Superhits! (2001) и видео варианта му Interanational Supervideos!, Sheningans. Имат и много издадени сингъли: Holiday, Boulevard Of Broken Dreams, American Idiot, Poprocke & Cocke, Warning, Minority Good Riddance (Time Of Your Life), Longview, Basket Case и други.

Green Day, 5337 College Ave., Suite 555 Oakand, CA 94628, USA

Въпроси към Green Day:

Сутрин или вечер?
Били Джо: Вечер
Романтична нощ вътре или дива нощ навън?
Тре: Романтична нощ навън
Били Джо: (смях) Дива нощ вътре
Боксерки или мъжки много къси и тесни долни гащета?
Били Джо: Нито едно от двете
Голи или с пижама?
И тримата: Голи!